SAĞLIKLI MANGAL YAPMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

08-02-2024 15:54
SAĞLIKLI MANGAL YAPMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Sağlıklı Mangal Yapmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hava izin verdiği sürece mangal-barbeküden daha lezzetli ve keyifli bir şey olamaz! Barbekülerin lezzetli olduğuna şüphe yok, ancak tüm bu et ve sebzeleri yağlamak ve kömürleştirmek oldukça sağlıksız değil mi? Evet ve hayır…

Mangal yapmaktan tamamen kaçınmak yerine, arkadaşlarınızla veya ailenizle mangal yapmanın keyfini çıkarmanın pek çok yolu vardır; sonuçta muhtemelen mangalınızı her gün yakmıyorsunuzdur!

7 sağlıklı Barbekü Mangal yemek fikri

İşte süper sağlıklı, süper lezzetli bir barbekü için 7 önemli ipucum:

  1. Mangalda Ekstra lezzet için pişirmeden önce marine edin

Marinatlar et, balık veya sebzeler için kullanılabilir. Tüm malzemeleri birlikte karıştırın ve pişirmeden önce bir saat (veya daha fazla) kaplayın. İşte en sevdiğim marinatlardan birkaçı:

Ballı Soya: 2 yemek kaşığı bal, 4 yemek kaşığı soya sosu, 2 limonun suyu ve 2 diş ezilmiş bütün sarımsak.

Balzamik Sirke: 60ml limon suyu, 2 çay kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı kıyılmış kekik, 60ml balzamik sirke, 2 diş ezilmiş bütün sarımsak.

Tex-Mex: 2 yemek kaşığı keten tohumu yağı, 2 yemek kaşığı kırmızı biber, ½ çay kaşığı kırmızı biber, 1 yemek kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı kekik, 1 yemek kaşığı domates püresi, 60ml su, 2 diş ezilmiş bütün sarımsak.

Hint Baharatı:
2 yemek kaşığı Yunan yoğurdu, 20 gr taze kişniş, 20 gr taze nane, 1 yemek kaşığı garam masala, ½ kırmızı biber, 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 2 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı limon suyu, ½ çay kaşığı deniz tuzu. Tüm malzemeleri bir blenderde karıştırın.

  1. Mangalda Sağlıklı bir yan sos yapımı

Tahin & Limon 

Malzemeler – 150 gr tahin, 120 ml su, ½ su bardağı limon suyu, 100 gr doğal yoğurt.
Yöntem – Birlikte karıştırın ve tadına göre baharatlayın.

Satay Sosu

Malzemeler – 100 gr çıtır şekersiz fıstık ezmesi, 1 kırmızı biber, 120 ml hindistan cevizi sütü, 2 çay kaşığı balık sosu, 1 yemek kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı kecap manis.
Yöntem – Tüm malzemeleri küçük bir tencerede birleştirin ve iyice ısınana kadar birkaç dakika pişirin. Soğumaya bırakın.

  1. Yoğurt ve Dereotu

Malzemeler – 150ml  yoğurt, 2 çay kaşığı bal, 2 yemek kaşığı kıyılmış dereotu, 1 çay kaşığı Dijon hardalı.
Yöntem – Tüm malzemeleri birlikte karıştırın.

Kırmızı Biber ve Beyaz Fasulye

Malzemeler – 2 adet kavrulmuş ve soyulmuş kırmızı biber, 400 gr konserve cannellini fasulyesi, 1 diş ezilmiş bütün sarımsak, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz.
Yöntem – Tüm malzemeleri birlikte karıştırın, tadına göre baharatlayın.

Havuç, Zencefil ve Kimyon

Malzemeler: 500 gr soyulmuş havuç, 1 diş sarımsak, 1 çay kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı  yoğurt.
Yöntem – Fırını 180C'ye önceden ısıtın. Havuçları parçalara ayırın, zeytinyağı ve kimyonla kaplayın, fırında 15 dakika veya pişene kadar kızartın. Soğumaya bırakın ve diğer malzemelerle birlikte blenderdan geçirin.

  1. Aşağıdaki sağlıklı lahana salatasını deneyin

Malzemeler – ½ küçük rendelenmiş kırmızı ve ½ küçük rendelenmiş beyaz lahana, 2 adet rendelenmiş havuç, 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz veya kişniş, 1 yemek kaşığı kıyılmış nane, 2 yemek kaşığı kızarmış kabak çekirdeği.
Yöntem – Sos için 2 yemek kaşığı limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 100 gr doğal yoğurdu karıştırın, tadına göre baharatlayın. Bir kapta tüm malzemeleri birlikte karıştırın.

  1. Mangalda Sebzeye yönelin

Sebzeleri mangalda pişirirken, onları ızgaranın üzerindeki delikli folyoya yerleştirmeyi seviyorum. Bu şekilde çok fazla yanmadan eşit şekilde pişecekler.

Vejetaryen kebap yapmak çok eğlenceli olabilir; bir sonraki barbekünüzde bu sos ve şiş kombinasyonlarından bazılarını deneyin:

Mangalda Yağsız et kullanın

Tavuk göğsü

Bir oklava ile düzleştirin - bu pişirme süresini kısaltır - ve ekstra lezzet için pişirmeden önce en az bir saat marine edin.

Parçalara dilimlenmiş tavuk göğsü de kebaplar için mükemmeldir ve özellikle satay sosuyla iyi gider.

  1. Biftek  Filetosu

Yukarıdaki 1. ipucundaki Tex-Mex turşusu tarifini kullanın ve lahana salatası ve fırında tatlı patates ile servis yapın.

Sağlıklı Burgerler

%5 yağlı kıyma kullanın ve ekmeksiz  olarak servis edin, üstüne bir dilim avokado ve domates ekleyin. Lahana salatası yanında kırmızı biber ve fasulye sosuyla iyi gider.

  1. Mangalda -Barbeküde  balık

Somon filetosu iyi ve sağlıklı bir seçimdir. Bal soyasında 1 saat marine edin ve her iki tarafını da birkaç dakika ızgarada pişirin. Yoğurt ve dereotu sosu ve kavrulmuş sebze veya salata ve kuskus ile servis yapın.

 

  1. Kendinizi hırslı hissediyorsanız, bütün bir levrek ,çupra , uskumru ve hatta somonu mangalda pişirmeyi deneyin. Açıklığı kekik ve limonla doldurun, ardından her iki tarafta birkaç dakika ızgaraya koyun.  Maymun balığı, morina, kral karides ve mezgit balığı kebap için idealdir. Önce bunları marine edin, ardından 3 cm'lik küpler halinde kesin (bütün kalabilen karidesler hariç) ve seçtiğiniz sebzelerle birlikte şişlere geçirin. Tahta şiş kullanıyorsanız yanmalarını önlemek için önce bunları ıslatın.
  2. Mangal Yaparken Çocuklarınızı işin içine katın!

Çocuklarınızın kendi kebaplarını tasarlamalarını sağlayarak katılımlarını teşvik edin. Bu, telaşlı yiyiciler için harikadır çünkü hazırlanmasına yardımcı oldukları yiyecekleri yeme olasılıkları daha yüksektir.

 

Barbekü yaparken kanserojen maddeler nasıl azaltılır:

Barbekü yapmanın potansiyel olarak kanserojen kimyasallara neden olabileceği doğrudur; özellikle de yemeğinizin kömürleşmiş olmasını seviyorsanız. Ancak bunları azaltmanın çeşitli yolları vardır, böylece mangalda sağlıklı, lezzetli yiyecekleri güvenle pişirebilirsiniz.

  • Yemeğinizi kömüre çok yakın pişirmeyin
    Bu yanmayı önlemeye yardımcı olur.
  • Damlayan yağ miktarını sınırlamak için ızgaranın altına bir tepsi yerleştirin
    Yağ sıcak kömürlerin üzerine damladığında kanserojen içeren duman oluşturur.
  • Çok fazla yağ kullanmayın.
  • Et veya balığı sık sık çevirin ki yanmasın
    Kızartılmış (karartılmamış!) et için .
  • Daha küçük porsiyonlar pişirin
    Uzun pişirme süreleri daha fazla kanserojen oluşturur, dolayısıyla bu daha hızlı ve sağlıklıdır.
  • Yağsız et kullanın
    Kömürlere damlayacak daha az yağları var.
  • Daha büyük et parçaları için kapalı alanda pişirin ve ardından barbekü yapın.
    Endişelenmeyin, o enfes mangal lezzetini yine de alacaksınız.
  • Yiyecekleri çıplak ateşe maruz bırakmayın
    Bu, yiyeceklerin yanma olasılığını azaltır.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.